cahaya fitrah cahaya fitrah: Daun Gelenggang

Tuesday, June 05, 2012

Daun Gelenggang

disebabkan panas dan gatal-gatal mula la tangan aku ni berkerja. garu sana garu sini. habis leher aku pedih-pedih. hmm, tgk mcm ruam pun ada. huh, lagi bertambah pedih bila terkena rambut gn necklace. pedih nye. so, bapak aku bagi la satu krim. warne hijau, bau nye mcm ala-ala daun la. aku belek la bekas krim tu, bace n bace. hek macam pelik pulak nama ubat ni, n excited pulak nk cari kt pakcik gugle.hee.

daun gelenggang, tak pernah dengar pun, korang?

daun gelenggang
ni la daun nye.
 betul ke elok krim tu, berkesan ke krim yg dirumus dgn daun gelenggang.bila check balik, dalam 1artikel   mmg ternyata la daun gelenggang ni elok untuk penyakit kulit seperti panau, kurap, gatal, etc. 

ni cara-cara nya. 
1. Ambil beberapa helai daun gelenggang dan bersihkannya.
2. Tumbuk daun gelenggang tadi hingga lumat. Pada masa yang sama, tambahkan sikit minyak tanah.
3. Sapukan daun yang telah lumat ke bahagian yang dijangkiti penyakit kulit
insyaallah berkesan. tapi kalau susah sangat nak jumpa daun ni, beli je krim daun gelenggang. kan senang. hehe.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 budak comel:

 
Copyright © . All Right Reserved by fitrahjamil♥