cahaya fitrah cahaya fitrah: June 2012

Tuesday, June 19, 2012

quick update

✿‎Belajarlah MEMAAFKAN kalau ingin dimaafkan..
✿Belajarlah MENGHORMATI kalau ingin dihormati..
✿ Belajarlah MEMAHAMI kalau ingin difahami..
✿ Belajarlah MENYAYANGI kalau ingin disayangi..
✿ Belajarlah MENGHARGAI kalau ingin dihargai..
✿ Belajarlah MENYENANGI kalau ingin disenangi..


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, June 18, 2012

Sunyi & Sepi

malam semalam rasa nak nanges je.. da mula rasa sunyi dan sepi. entah la. so, aku jadi la gila sekejap untuk malam tu je.. dengan tak tidur nye, n layan la lagu ni. huhu fav jugak la bila otak da mereng kan.


haha dengarkan lah kesasauwan aku..


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, June 17, 2012

Menang ~~Weee


wee~ happy eah. huhu sure la. blog kite di review. awesome tak. sebab apa? ingat tak lagi, aku ada masuk contest teka duit tabung by MK Syakir . huhu alaaa tempat ke-sepuluh je pun. haha eleyhh tapi korang ada?  seriously memang kelakar la ayat kat atas tu, cuba baca. dah baca? kelakar kan. tapi memang best la. thanks taw review kite punye blog. :)



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Contest Blog Comel + Oh-Seem by Norsyuhada Binti Johan



PEMENANG PERTAMA 
review
wang tunai
happy animal multi use

PEMENANG KEDUA
1 pair contact lense

TOP REFERRER
top up RM5

3 LUCKY WINNERS
cute girl doodle


Tarikh Tutup :
16 July 2012 tepat jam 12 tengah malam

SENARAI PESERTA AKAN DI UPDATE PADA 17 JULY 2012

nama di tag
yana
yuyun syafiqah
sheila eiman


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, June 16, 2012

selamat hari bapa

Terima kasih Abah atas kasih sayang yang kau tunjukkan melalui kata-kata hikmat dan nasihat, melalui setiap suap makanan yang masuk ke dalam perutku setiap hari, melalui pakaian indah yang tersarung di tubuhku yang tidak pernah kekurangan, melalui laptop yang aku guna untuk menaip ucapan yang rendah diri ini, melalui rumah cantik tersergam indah yang memayungi dari panas dan hujan, melalui kemudahan wifi yang kau sediakan untuk anak-anak merasai apa yang orang lain rasai, dan melalui setiap pukulan dan kemarahanmu untuk mendidik aku agar tidaklah lalai dan leka dalam kehidupan dan agar aku tidak mengulangi kesilapanku sehingga aku adalah aku yang sekarang. Selamat Hari Bapa !


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Mana pegi air nih.!

sudah hampir seminggu lebih jugak la aku tinggal di hostel. menjalankan kuliah seperti biasa. minggu pertama, sudah tentu sesi suai kenai je. lect. pun malas nak ngajar kan. huha huha la kite orang. hmm duit untuk awal-awal ni, memang macam air. cepat je kering. macam-macam nak kena bayar tu la, ni la. tu tak kesah la kalau pasal pelajaran kan. 


cerita pasal air, bukan duit je cepat kering, air kat hostel yang kite orang diami pun kering. haha. dugaan jugak la kat kite orang. mana tak nyer susah la kite orang nak mandi, basuh baju, beri dan sebagainye. sekarang tengah-tengah bajet mana mampu pergi dobi. *tak pernah pun bawak dobi memandangkan kite orang ni memang otak geliga plus plus bestari tak jadi masalah air ada ke tak de sebab kite orang memang ada air simpanan. lega la sikit kan. alhamdullilah. :) hope air da ada balik la lepas weekend ni. 


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, June 14, 2012

hargai orang yang kita sayang

kadang2 kita tidak mghargai cinta...knp??
sebab,kita belum merasai kehilangan dia...
kadang2 kita rasai cinta dia,tapi masih tak percaya,knp??
sebab... kita selalu fikir negatif tentang dia..
kadang2 kita tak sedar hati kita betul2 menyayangi dia,knp??
sbb,kita tunjuk ego tak nak mengalah..
hargailah orang yang sayangkn kita..sebab kita akan mencarinya bila dia sudah tiada di sisi lagi.. sesal pun sudah tiada guna... ♥ 


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, June 13, 2012

WORDLESS > together

I just wanna be with you ♥


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, June 12, 2012

new roommate

bilik ni dah macam full da aku tengok. padahal baru je 3 orang yang duduk. yela semua bawak barang macam-macam. huu termasuk la aku. new roommate aku oke la baik, leh masuk kepala jugak la gn kite orang. dulu aku duk 2 orang je, sunyi jugak la sebab tak banyak nak godek-godek apa. takut tu jangan cerita la, tiba-tiba lau ternampak makhluk jeng-jeng jeng, haaa seramm.. lagipun kite orang jenis yang malas nak keluar bilik lepak kat ruang tamu. so paham-paham la, bukan kite orang sombong yer. hee

roommate baru ni senang tak de masalah pun. lawa beb. haha yerla tak tipu la. lemah lembut je cara dia. nama dia ika, amik course PD. haa dah kenapa pulak tu? nak kenal ke, malas la nak bgtau. hee. lau korang nak tau bilik ni memang budak-budak selangor conquer. huhu nak balik pun senang sebab boleh balik sama-sama kan. ouh alamak da pukul 11, ada meeting rumah la. oke dada. 

eah tetibe, gambar yang tak de kena mengena

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, June 11, 2012

‎1st day class started.

penatnye first day class arini walaupun tanpa buat apa-apa di dalam kelas. just ice breaking je. ramai gak budak-budak yang repeat dalam kelas aku. hmm, rasa dalam dunia asing je. pelik, aku tak kenal dorang pun. dak kelas aku sem lepas tak ramai je.hmm btw kelas pun abis awal kiteorg pun yeahhh la. huhu. hmm tapi penatnye jangan cerita la. da boleh rasa dah macam mana di bulan puasa nanti. semua orang akan jadi sotong nanti. hee.

arini nak settle macam-macam, reg.course la, beli buku la, tu la yang membuatkan aku penat sangat. biasala awal-awal kelas memang macam ni.  balik je dari kelas bummm aku terus tido. hehe oke la tu je .:)


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, June 08, 2012

heading to gombak


hey mak jemah, nak g mana tu?
hai peeps, gud morning. oke pagi ni aku nak pegi dafta ni. da kena balik kolej la. sedih nanti tak leh nak berblog lagi. eah yeke,? haha. malam tadi last packing barang-barang. mak ai,, macam nak pindah rumah je. biasa la, kalau boleh baju satu almari nak diangkut nye. hee. kereta comel je, barang nk bawak tak ingat dunia. dah macam kancil bawak gajah da.. hehe. slamat berkuliah yer. wish diri sndiri.huhu


p/s: apa la perkembangan kolej ku yer.? hmm nanti kita story mory lagi k.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, June 07, 2012

pedih

kesabaran ada tahap tertentu. tak semua benda kita boleh lepas dan biar kan saje. aku boleh tahan sabar, boleh simpan pendam, itu tak menyusahkan hidup sesiapa. bila sampai satu tahap, iaitu angin kus-kus aku datang, berdesing dan bernanah la telinga korang nak dengar aku punya luahan. tapi aku jarang buat begitu.

 ego! tak. semua orang ada ego masing-masing. nak tau ego korang tahap mana? try la korang gaduh opsss bukan yang mcm ninja tu, korang ni da gangster sgttt ke,. i mean time korang gaduh tu, korang tengok ko atau dia yang tegakkan benang yang basah. pastu sapa yang cepat beralah. kalau dah beralah tu, tak kan nak diam jew kan, say la sorry ke, that mean korang mengalah atas sebab tertentu. bukan dikalahkan or di gamekan sesuka hati je.

bercakap dengan  dengan vokal or suara yang tinggi. sapa-sapa yang vokal dia tinggi macam ning baizura tu boleh dimaafkan. mungkin itu suara semulajadi. haha. maksud  aku suara yang tinggi ni cam orang tu tengking-tengking. aku pantang ni org tengking ditambah pula kena caci maki. terguris hati ini. kalau tak suka sekali  pun janganlah depan-depan ko bushhh die. aku ada perasaan, bukan tunggul batu kot.
hati macam kaca kot, kalau terhempas pecah berderai, nak kutip balik n cantum kan balik mampu kew? nak pakai apa yea korang? plaster ke??


p/s: ermm aku buat entry ni tak de mukadimah kan. haha tak payalah, sekati aku la kan. tu je la for this nite.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Lelaki Macam Ni Bukan Untuk Perempuan

1. dah ada awek kau nak pegang2..elok2 awek kau pakai tudung kau sibuk nak tengok rambut dia..konon special untuk kau seorang..bila awek kau tak nak kasI semua tu, kau cakap bye2.. wah, KAU LELAKI GATAL.

2. bila keluar dengan awek, kau sanggup jemput hantar awek kau. berhabis duit kasi hadiah kat awek bila awek merajuk pun tak pe..konon kau penyabar.. tapi bila mak kau suruh pergi kedai beli bawang, macam2 alasan kau kasi. pastu siap minta duit lagi kat mak. wei, KAU LELAKI TAK BOLEH HARAP.

3. kalau ada awek cun beratur belakang kau masa nak cucuk duit kat atm, dengan segala hormat kau kasi dia beratur depan kau..konon kaulah lelaki paling gentleman..tapi, bila ada mak cik pregnant berdiri depan kau dalam monorail, kau buat bodoh je. siap pura-pura tidur sebab xmau bersesak-sesak berdiri.. sah, KAU LELAKI TAK BERTIMBANG RASA.

4. tiap kali lepas makan, kau hisap rokok sebatang dua..nampak je ade awek cun, makin semangat kau..kau rasa hisap rokok tu sangat cool..alahai, sebenarnya ramai perempuan dah ‘reject’ kau sebab diorang tanak cepat jadi janda. KAU LELAKI YANG TAK PEKA.

5. bila kau bawak kereta, ada je awek baik dengan kau, kau tuduh perempuan tu gila harta..padahal perempuan tu tau ko punya kereta tu duit bapak kau..bukan harta kau tapi harta bapak kau.aduh, KAU LELAKI PERASAN.

6. bila kau dengan kawan-kawan kau, kau suka gelak kuat-kuat. mencarut pun kuat2.. semua f**k, s**t, macam2 lagi smua kau nak sebut. kau rasa kau sempoi bila mencarut. tapi perempuan pandang KAU LELAKI TAK BERADAB.

7. pergi tengok bola, tengok konsert, berapa mahal harga tiket pun kau sanggup..konon untuk kepuasan diri.. tapi pergi masjid hari Jumaat seminggu sekali, masuk pun free, kau liat..bab agama kau aci mengelat. herm… KAU LELAKI TAK BOLEH BUAT SUAMI.

8. kau suka kutuk2 n gelak2 kat gambar perempuan2 kat fb..kau kata konon bajet cun..abih yg kau amik gambar jelir2 lidah yang konon rock sangat tuh, kau rasa cool? haishh…KAU LELAKI YANG TAK CERMIN DIRI..

9. time awek kau merajuk, berbakul-bakul kau kutuk. konon modal perempuan merajuk n air mata.. tapi bila kau mogok tak nak cakap dengan awek kau sebab sakit hati, tu kes apa plak.. wei, KAU LELAKI EGO.

10. kau hisap rokok kau rasa kau handsome. lepas tu puntung rokok kau buang merata-rata.. kadang2 bila kau rasa nak meludah, dekat mana-mana pun kau tak ambil peduli. alahai, KAU LELAKI PENGOTOR.


p/s: Ni untuk suka2..tak semua lelaki macam ni..n bkn semua lelaki ada semua ciri2 ni..dalam dunia ni ramai lagi lelaki yang baik2..Chillax tau? hehehe!

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, June 06, 2012

WORDLESS > gambar pemandangan yang unik





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, June 05, 2012

Daun Gelenggang

disebabkan panas dan gatal-gatal mula la tangan aku ni berkerja. garu sana garu sini. habis leher aku pedih-pedih. hmm, tgk mcm ruam pun ada. huh, lagi bertambah pedih bila terkena rambut gn necklace. pedih nye. so, bapak aku bagi la satu krim. warne hijau, bau nye mcm ala-ala daun la. aku belek la bekas krim tu, bace n bace. hek macam pelik pulak nama ubat ni, n excited pulak nk cari kt pakcik gugle.hee.

daun gelenggang, tak pernah dengar pun, korang?

daun gelenggang
ni la daun nye.
 betul ke elok krim tu, berkesan ke krim yg dirumus dgn daun gelenggang.bila check balik, dalam 1artikel   mmg ternyata la daun gelenggang ni elok untuk penyakit kulit seperti panau, kurap, gatal, etc. 

ni cara-cara nya. 
1. Ambil beberapa helai daun gelenggang dan bersihkannya.
2. Tumbuk daun gelenggang tadi hingga lumat. Pada masa yang sama, tambahkan sikit minyak tanah.
3. Sapukan daun yang telah lumat ke bahagian yang dijangkiti penyakit kulit
insyaallah berkesan. tapi kalau susah sangat nak jumpa daun ni, beli je krim daun gelenggang. kan senang. hehe.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, June 04, 2012

sekadar renungan

bila bercakap biarlah beradap,
jangan sampai dianggap biadap..
bila berbicara biarlah kena cara,
jangan sampai ada berduka lara..
bila berjanji biarlah ditepati,
jangan sampai ada yang kecil hati..
bila berteman biarlah berpanjangan,
jangan sampai terputus di pertengahan jalan..
biarlah kita menjadi yang terbaik jika kita mengharapkan untuk
 memperolehi yang terbaik dalam hidup dan kehidupan kita.. :))


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

teruja menunggu.

oke aku teruja kot. tgk la followers aku hampir cecah 100 kan. huhu "ek eleh baru yg ke-100 belagak." mungkin tu suara-suara sumbing yang aku dengar. tapi bagi aku bermakna sgt, teruja la. tak kan tak pena rasa kot mase newbie mcm aku kan. hehe. aku hargai korang-korang yang sudi follow aku. nak tgk siapa la yg bakal followers aku yg bertuah tu.





p/s: macam dah menjanjikan sesuatu je kpd follower yg bertuah.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

CONTEST APAKAH? : TEKA DUIT TABUNG



klik sini


jop la teka

hmm agak2 nye RM325.60

pemenang yang dapat meneka dengan tepat/paling hampir akan mendapat cash/topup RM50 dan top 5 yang teka paling hampir, blognya akan direview..penambahan hadiah akan berlaku sekiranya penyertaan menggalakkan..jadi tolonglah sebar-sebarkan ye =) 

nama di tag
kampung kameq

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Love and Hugs



A hug between friends is helpful, hugging a pet or a child is always beneficial, but the best of all is a hug from a spouse or partner. People tend to avoid hugging friends and coworkers due to social stigma and legal fears, this is very sad and should be stopped. I think we all feel the same love, we should not be afraid to show it.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, June 03, 2012

info mas kahwin

hey..bakal bini anda orang mana


owh mahal jugak mas kahwin aku dapat ni. RM 101 hehehe :)
korang?

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

oh rindu awak


pernah terjadi kowt bahkan bukan aku sorang je kan. korang sume pun macam ni jugak kan. tipu la lau tak berlaku. da kata tengah cintan-cintan erkk. hah hah mula la tu nak miss miss die. dah call pakwe n makwe korang? haha tentu dah kan. soalan cepu emas lagi, dah call parents korang?? haaa.. sendiri jawab la.

oke la kite tengah miss die sgt2, semalam die call kite pagi-pagi buta. hmm dari lena tido terus semangat cakap gn die *dlm keadaan blur . ini yang menyebabkan sakit aku datang balik ni, sakit rindu. hee korang mesti tak paham punyer. kiteorang da lama tak ber' mcg. ada techn.problem. harap kan die je yg call aku. that y la rindu datang lain mcm cikit. lepas end call terus jadi gila dah. huh.


*bile nak dapat jumpa ni? menghitung hari.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, June 02, 2012

kemas rumah

fuhh letih jugak arini. aktiviti aku arini gn semalam tak de beza, tapi berbeza kowt dengan hari-hari yang lain. sebab aku pun tak tau kenapa semangat sangat nak kemas rumah. mean buat clearance. kang aku cakap kemas je korang pikir aku tak kemas rumah sebelum-sebelum ni. no no no oke.

haha cara aku berkemas lain sikit, kalau rasa benda da tak elok ke, apa ke, semua aku hangkut masuk tong sampah. padahal barang tu bak kata orang leh guna kalau terdesak. bagi aku, tak minat ler nak simpan khazanah-khazanah yang tak leh pakai. haha aku kasi bersih punye. cer tengok bilik ni.


amacam cantik, kemas??
haha memang tak lah bilik aku macam tu. 
atleast rumah aku da bersih n kemas haha weeee hepi. penat nak tido da. gudnite :)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

"Segmen: Trademark Blog Saya"


dah klik ke jop la join. tak de buat apa kan..

trademark.
Hidup biarlah berbakti, walaupun tidak dipuji…


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Mega Tech Giveaway By MizzsNinie, CikMun And DrFara



Hadiah :
* Sebuah MP3 Player
* Sebuah Phone Samsung
* Sebuah Kamera Lomo
* Button Badge K-pop
* Inner Neck
* 30 Bloglist Selama Sebulan
* 10 Banner

Cara Pemilihan Pemenang :
Pemenang dipilih 100% berdasarkan ' TOP REFFERAL '

nama di tag
aisyahhumaira
eydasweety 
 Belog Vs Diari 
diary chubby
FatinAziz's Blog


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Segmen : Pencarian Blogger Follower Bawah 500

oke ari ni memang aku rajin nk join segmen. haha entah lah kan. korang berminat tak jop klik banner ni.

miss Z berceloteh

dah nama pun blogger follower bawah 500 mmg sesuai la dgn blog aku kan. haha oke la tarikh tamat 12 jun, apa lagi. jop

anda di tag
 kesah hati ini
Duniaku Ceritaku


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Aku Bersuara

oke arini nak cerita pasal politik ke. haha tak do maso den. kang aku kena buuu pulak kang. 
act aku heran gn mamat sorang ni, under age lagi, tapi kalau da bersuara seriously mcm bapak orang. eah bukan bukan kira nmpk matured la. 


yela aku tak salah kan die sgt sebab die nak bersuara. tapi jangan la nak show off sangat, hingga tak kena tempat. ko post kat fb tu public. tak semua pendapat macam ko. membuatkan ramai yang hate ko adalah. aku sendiri pun meluat nak baca ko punye status. nak bercakap tu pikir-pikir la dulu. terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya.


p/s: ko anak kerabat ke, sedara ke, sepupu ke, tak kesah r tapi perlu ke nak bangga          sangat. sorry ayat yang pasa arini.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by fitrahjamil♥