cahaya fitrah cahaya fitrah: April 2012

Monday, April 30, 2012

WORDLESS > FUNNY





 




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, April 28, 2012

NAK BUAT APA??

sunyi nya malam ini, enset tak berbunyi pun agaknya rosak kowt. aku tak tau nak buat apa da. bukak tutup bukak tutup je laptop ni dari tadi. punya la boring sangat-sangat malam ni. nak tengok tv pun cerita terlampau bagus sangat, memang tak berminat aku. karang lepas 10 minit silap-silap bukan aku yang tengok tv, tv yang tengok aku..hurmm dah tak de kerja gini la jadinya, punggah-punggah almari jumpa pulak harta karun haha,, memang da lama tak pakai inai, ni la masanya nak menggedik pakai malam-malam. =)

yela mana tak dapat penyakit bosan tu, sejak cuti sem ni aku duk terperap je dekat rumah, makan dan tidur je la . bila lah nak habis cuti ni pun aku tak tau. 2 bulan tu, agak-agak nya aku boleh jadi gemok kalau rutin harian aku sama sje setiap hari. nak cari kerja tapi aku tak serajin kawan-kawan aku. dorang semuanya kerja, aku je yang kerja dekat rumah.. basuh baju, cuci pinggan, kemas rumah, kerja jugak tu kan. haha. setiap hari macam ni, aku memang bosan.. tolong la bawaku pergi. T_T
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, April 27, 2012

quick update

assalamualaikum. dup dap dup dap jantungku bila result nak keluar. fuhh malam memang tidak tidur lena la aku. tapi kenapa sem ni terlalu awal result keluar.? pelik nye. i'm not ready lagi oke! hurm harap-harap aku dapat pointer bagus la. kalau dapat dekan pn apa salah nye kn, amin.. hehe terlebih berangan pulak.

aiyoo memang cuak la nak bukak tengok result pagi-pagi nh. lagipun mesti line slow macam kura-kura punye sebab ramai yang nak tengok result masing-masing kan, tapi aku tak bukak-bukak lagi student portal uh. masalah nye ada jew cara kedua kalau student portal busy, kan bole tengok dekat email. haha saje tak nak bukak maklum la berdebar nh nak tengok. biarlah kawan-kawan aku bagi result dorang macam mana dulu kan. hehe.

0800 aku try bukak student portal, nak tengok jugak result aku bagaimana rupanya kan, macam jelez pulak aku kan asyik status classmate aku jew yang naik dekat wall fb. aishh tahniah la korang dapat good result. im also happy with that. jeng jeng~~ my result da bole bukak ni ha ni ha menjerit da macam beruk da aku.. alhamdulillah macam tak percaya. thank God. rasa macam nak menjerit satu rumah bila dapat tengok result yang amat-amat tidak mendukacitakan. hehe . nak tahu tak aku dapat berapa?? rahsia la.. yang penting aku dapat banggakan parents aku dan bersyukur sebab tersenarai dalam AD(dean list) mean aku dapat dekan la tuk sem ni. alhamdulillah. doa ku termakbul juga. amin..

tp ni yg lagi penting aku dapat tuntut kek coklat fav aku. da lama tak makan kek ni. hehe. jangan lupa janji mu ye sesiapa yang telah berjanji untuk belanja ku.. hehe. congrate ye kawan-kawan ku, teruskan usaha lagi sem depan, kita study sama-sama lagi. hehe weee dapat kek. hehe bye2


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, April 24, 2012

SEKILAS PANDANGAN

assalamualaikum.

tiada apa yang menarik untuk malam ini, seorang insan kerdil yang duduk di bumi Allah sahaja. duduk termenung di atas katil yang tak berapa nak empuk sangat kan, tapi kira bersyukur dapat keselesaan. sepi yang nyata dan mata penuh dengan takungan air, bergelinang di pipi. tak pandai nak bermadah-madah tapi itu yang nyata sekarang. perasaan sedih seorang hamba Mu ini.

belajar erti menjadi seorang yang lebih baik, tapi tidak mampu untuk puas kan hati seseorang. belajar dari pengalaman, untuk tidak melakukan kesilapan yang sama. belajar dari diri sendiri untuk baiki sikap ketidaksempurnaan kita. sekiranya salah,, hamba ini minta maaf. berjuta-juta kali ku mohon maaf. jangan lah pandang sesorang itu dengan pandangan yang hina atas dasar kesilapan kecil nye itu. bahawa kita tahu setiap manusia ada kelemahan dan kekurangan. salam~
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

CERITA ZAMAN KANAK-KANAK YANG TAK RELEVAN.

assalamualaikum dan selamat petang, jom makan goreng pisang. hihi teringat pulak dulu- dulu suka makan goreng pisang time macam ni. saje je nak imbas zaman tok kaduk. eah tok kaduk, sekarang zaman apa pulak kn? pelik-pelik je.

sambil duduk-duduk petang cam ni boleh pulak berimaginasi luar biasa. tak de la luar biasa sangat, haha merapu je tu. pernah tak masa korang kecik-kecik dulu, mak ayah, atuk nenek, bagitahu.. 'keluar malam-malam, ada hantu dekat luar tu. tak pun, yang ni.. 'jangan duduk atas bantal, nanti bisol. haha yang ni lagi famous jangan menyanyi dekat dapur, nanti kahwin dengan orang tua. bagi yang masih anak dara la kalau yang sudah kahwin tu nampak beno nipunye. hihi. ada jugak yang cakap 'jangan tunjuk pelangi nanti jari kudung. macam-macam lah kan.

tapi kenapa mesti nye ada cerita sedemikian untuk kanak-kanak.. ni mesti kes nak gerun kan kite orang yang masih budak-budak ni. hak. teringat lagi masa kecik dulu ketika nak potong kuku pada waktu malam.. ni la orang tua saya akan cakap 'jangan potong kuku malam-malam nanti pontianak datang hisap darah' memang tak la kan nak potong kuku lagi, saya terus campak sepit kuku tu jauh-jauh dan duduk diam-diam. penakut giler la masa tu. hihi.

logik ke semua tu, motif mereka cakap macam tu kenapa. bila difikir-fikirkan balik ada betul nye jugak bukan apa just untuk mendisiplinkan kita. contohnya, kalau duduk atas bantal nanti bisol, iyalah bantal kan digunakan untuk tidur,letaknya di kepala bukan di bontot,. haa lagi satu kalau anak dara masak sambil nyanyi, nanti takut lauk yang dimasak tu hangus kalau dah dok leka dengan nyanyi je kan. tu la motifnya dan semuanya relavan.

kalau rasa nak share pengalaman kecik-kecik dulu jop lah. =)
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

A Silent Love Story♥♥♥

spend 1 minute to read this amazing story!

from the very beginning, the girl's family objected strongly on her dating this guy. saying that it has got to do with family background and that the girl will have to suffer for the rest of her life she were to be with him.

due to family's pressure, the couple quarrel very often. though the girl love the guy deeply, but she always ask him :"how deep is your love for me?"

as the guy is not good with his words, this often causes the girl to be very upset. with that and the family's pressure, the girl often vents her anger on him. as for him, he only endures it in silence.

after a couple of years, the guy finally graduated and decided to further his studies in overseas. before leaving, he proposed to the girl :"i'm not very good with words. but all i know is that i love you. if you allow me, i will take care of you for the rest of my life. as for your family, i'll try my best to talk them round. will you marry me?"

the girl agreed, and with the guy's determination, the family finally gave in and agreed to let them get married. so before he leaves, they got engaged.

the girl went out to the working society, whereas the guy was overseas, continuing his studies. they sent their love through emails and phone calls. though it's hard, but both never thought of giving up.

one day, while the girl was on her way to work, she was knocked down by a car that lost control. when she woke up, she saw her parents beside her bed. she realized that she was badly injured. seeing her mum crying, she wanted to comfort her. but she realized that all that could come out of her mouth was just a sigh. she has lost her voice...

the doctor says that the impact on her brain has caused her to lose her voice. listening to her parents' comfort, but with nothing coming out from her, she broke down.

during the stay in hospital, besides silence cry,.. it's still just silence cry that accompanied her. upon reaching home, everything seems to be the same. except for the ringing tone of the phone. which pierced into her heart every time it rang. she does not wish to let the guy know and not wanting to be a burden to him, she wrote a letter to him saying that she does not wish to wait any longer.

with that, she sent the ring back to him. in return, the guy sent millions and millions of reply, and countless of phone calls,.. all the girl could do, besides crying, is still crying...

the parents decided to move away, hoping that she could eventually forget everything and be happy. with a new environment the girl learnt sign language and stated a new life. telling herself everyday that she must forget the guy. one day, her friend came and told her that he's back. she asked her friend not to let him know what happened to her. since then, there wasn't anymore news of him.

a year has passed and her friend came with an envelope, containing an invitation card for the guy's weeding. the girl was shattered. when she opened the letter, she saw her name in it instead.

when she was about to ask her friend what's going on, she saw the guy standing in front of her. he used sign language telling her "i've spent a year's time to learn sign language. just to let you know that i've not forgotten our promise. let me have the chance to be your voice. i love you. with that, he slipped the ring back into her finger. the girl finally smiled.

moral-true love is unconditional :)
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, April 13, 2012

CINTA DAN SAHABAT..

satu hari cinta dan sahabat berjalan dalam kampung. tiba-tiba cinta terjatuh dalam telaga. kenapa?? kerana cinta itu buta. lalu sahabat pun ikut terjun dalam telaga. kenapa?? kerana sahabat akan buat apa sahaja demi cinta! di dalam telaga cinta hilang. kenapa?? kerana cinta itu halus mudah hilang kalau tidak dijaga, sukar dicari apatah lagi dalam telaga yang gelap. sedangkan sahabat masih lagi tercari-cari di mana cinta dan terus menunggu. kenapa?? kerana sahabat itu sejati dan akan kekal sebagai sahabat yang setia.! 

dalam entry ini apa yang ingin saya sampaikan hargailah sahabat kita selagi kita terasa dia bererti. walau kita punya pasangan hidup sahabat masih paling setia. 
walau kita punya harta yang banyak, sahabat tetap paling                                                                                                     berharga.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, April 12, 2012

Rawr!


*staring *staring


this cat disturbs my sleep almost every night with its Rawrs.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, April 11, 2012

HOLIDAY TIME

assalamualaikum semua. cuti baru-baru ini aku telah banyak luangkan masa bersama yang tersayang. kami bercuti di teluk chempedak, pahang. awesome yang boleh ku katakan.pantainya sungguh bersih. tidak percaya, meh kita tengok koleksi gambar-gambar ini..


awesome right?? nampak batu yang besar di hujung itu, itulah tempat kami bersantai waktu petang, amat tenang sekali apabila melihat keindahan alam yang terbentang luas ini. air lautnya kebiru-biruan. sungguh cantik. sampai tidak berkelip-kelip mataku melihat pantainya. alhamdullilah aku masih bernafas sehingga hari ini dan dapat melihat kebesaran Allah. 

opss yang ini apa pulak,, hehe inilah buah <3 saya..


segala kesedihan kegembiraan kami kongsi bersama.
sempena ulangtahun hari jadi saya,inilah hadiah yang terbesar bagi saya dan amat bermakna kerana dapat bercuti bersama si dia. kami berharap jodoh kami dikuatkan oleh Nya. amin. 

malahan aku juga telah diberi gelang yang cantik didalam suasana yang romantik. walaupun dia tidak tahu isi hatiku waktu itu, tetapi itulah yang sangat bahagia sekali, bulan yang menerangi laut, deruan angin sepoi-sepoi bahasa, ombak yang sungguh kuat serta alunan muzik yang romantik kau hidangkan ditelingaku, sungguh romantik sayang.

allaaa,, rasa tidak mahu untuk meninggalkan tempat itu, terlalu banyak kenangan kami di sana. aku berharap di masa akan datang kami boleh singgah lagi tetapi dengan keluarga tercinta pula. tidak lupa untuk kawan-kawanku aku sudah bawa buah tangan untukmu. jumpa di sana yer. bye assalamualaikum <3




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, April 06, 2012

PENANTIAN SATU PENYEKSAAN ATAU KESABARAN

assalamualaikum dan selamat sejahtera. betulkah penantian itu satu penyeksaan? ataupun satu kesabaran? rasanya dua dua betul,. ermm yela dari pengalaman saya menuggu itu amat menyeksakan. mana tidaknya, saya ni seorang yang tepati janji dan apa-apa pun time saya mmg sharp. memang nampak saya ni kerek sikit dalam bab-bab masa. saya tidak suka dengan orang yang suka tidak tepati janjinya. misalnya berlaku baru-baru ni, saya telah merancang untuk pergi holiday bersama teman saya, untuk luangkan masa cuti sem ni.. janji memang hendak pergi awal , rancang dah bersungguh-sungguh ni. saya pun dengan semangat la jugak packing barang semua untuk bercuti selama 4 hari yang telah dirancang. kiteowg cadang nk bertolak ke cherating tgh malam, saya punya la menunggu temanku nh dari tengah hari sampai la ke petang, satu msg pn xdapat darinya. mula saya da naik hangin sikit ni, tapi saya sabar, mana tau jalan jam kew apa kew kn.. saya berfikiran positif je la. alih-alih petang tu saya dapat sms dari teman saya yang dia xdapat datang ambil saya. jadi kteowg pn pospone la percutian kteowg nh keesokan hari. memang hati ini geram sangat.. xdapat kawal rasanya. tp saya cuba jugak bersabar, tunggu keesokan harinya. jangan la janji uh mcm2, den nh xsoka bobonau,, haaa marah nh, tak pe ini salah satu menguji kesabaran ku,, untuk lebih menjadi orang yang bersabar. kesabaran itu perlu dalam diri kita. chill yee..



just coooool n relexx yew..
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by fitrahjamil♥